Oorzaken van de afkeer van Kumon Geen enkel kind vindt Kumon helemaal leuk.

2023-05-29

t f B! P L

Laat me je eerst vertellen. Geen enkel kind kan met plezier blijven leren tot en met het laatste Kumon materiaal. Elk kind heeft een moment waarop het Kumon lastig vindt, en het verschil ligt in hoe het die tijd doorbrengt of dat het ermee stopt. De rol van ouders is om hun kinderen te ontlasten en hen te helpen om door te gaan met Kumon.

In dit artikel leggen we uit waarom de Kumon-motivatie op een gegeven moment altijd afneemt en welke houding ouders moeten aannemen.

Soms gaan ze sneller vooruit dan de ouder verwacht

Bij Kumon kan men ongeacht het rangniveau vooruitgang boeken, zolang men maar blijft leren. Als een kind een bepaalde periode met Kumon kan doorgaan en bereid is huiswerk te maken, kan het verder komen dan het huidige niveau.

Dit is een belangrijk kenmerk van Kumon: "anticiperend leren", waarbij het kind de basisbeginselen op eigen kracht kan verwerven, afhankelijk van zijn of haar begripsniveau.

Als u een ouder bent die uw kind naar Kumon stuurt, verwacht u waarschijnlijk min of meer anticiperend leren. De materialen van Kumon zijn gealfabetiseerd per niveau, dus het is gemakkelijk te zien dat uw kind vooruitgang boekt.

En als u eenmaal tot op zekere hoogte met Kumon bent doorgegaan en vooruit leert, is het waarschijnlijk een goede match tussen Kumon en uw kind.

Er is hier echter een onverwachte valkuil. Soms gaat het voorleren verder dan de ouders verwachten.

In sommige omgevingen is het normaal dat kinderen op de kleuterschool drie klassen voorlopen.

Ouders die willen dat hun kinderen eerder leren dan hun leeftijdsgenoten hebben verwachtingen, bijvoorbeeld: "Het zou geweldig zijn als ze kunnen optellen en aftrekken voordat ze naar de basisschool gaan. Het zou geweldig zijn als ze tot 99 konden leren". Maar als Kumon goed werkt, zal de vooruitgang de verwachtingen ver overtreffen. Het is waarschijnlijk dat zij in de middelbare school zitten voordat zij naar de basisschool gaan. Ze zullen waarschijnlijk de middelbare school afmaken, ook al zitten ze nog op de basisschool. Het is niet ongewoon voor een kind met goede scheikunde om zo'n niveau van voorkennis te bereiken in Kumon.

Zelfs als ze niet zo ver komen, is het normaal dat ze ongeveer drie klassen vooruit leren als ze een bepaalde periode met Kumon doorgaan. Omdat Kumon de basis gestaag opbouwt, is het mogelijk om verrassend gevorderde eenheden te leren.

Dan kom je ergens onderweg bij een eenheid waar het moeilijk is om de voorbeelden te begrijpen.

De motivatie daalt altijd als je bij de moeilijke onderdelen komt.

Kumon kijkt naar de voorbeelden en lost problemen op met vergelijkbare patronen. Het is een herhaalde oefening van patronen in plaats van denken. Naarmate de eenheid vordert, zijn er echter eenheden waar het begrijpen van de voorbeelden zelf moeilijk is.

Kinderen die geschikt zijn voor Kumon genieten vaak van het oefenen van herhalingen en het sneller en nauwkeuriger oplossen van problemen dan van het begrijpen van de voorbeelden. Als zij de voorbeelden niet begrijpen en moeite hebben om de problemen zelf op te lossen, zullen zij dat plezier niet hebben.

Zelfs in zo'n situatie moet het dagelijkse huiswerk worden gemaakt; als je een dag overslaat, stapelt het huiswerk van twee dagen zich de volgende dag op. Dit is een situatie die veel Kumon-leerlingen hebben meegemaakt, en waardoor ieders motivatie om Kumon te studeren afneemt.

Het is gemakkelijk om vast te lopen in het Engels als je niet voorloopt in het Japans

Vooral kinderen met een voorsprong in het Engels komen in deze situatie terecht. Dit komt omdat Engels materiaal voornamelijk bestaat uit begrijpend lezen, dus er zullen gevallen zijn waarin het begrijpend lezen zelf niet voldoende is. Hoe goed je Engels ook is, je kunt geen tekst lezen waarvan je de inhoud niet begrijpt, zelfs niet in het Japans.

Ook in het Japans zullen er situaties zijn waarin u vastloopt. Dit is ook een probleem van begrijpend lezen. Repetitieve oefening is nuttig om patronen te leren, maar als je begrijpend lezen = het vermogen om zelf na te denken wilt ontwikkelen, zul je een heel ander soort hard werk nodig hebben dan repetitieve oefening. Dit wil niet zeggen dat begrijpend lezen niet via Kumon kan worden verworven. Het betekent dat er een ander soort ontbering zal optreden.

Rekenen daarentegen zal iets minder risico lopen om vast te lopen. Dat komt omdat er niet veel problemen zijn die sterk afwijken van het patroon van de voorbeelden.

Sommige materialen zijn op jongere leeftijd al leuk, maar de periode waarin je met plezier kunt spieken is kort.

Wanneer de motivatie van een kind om te studeren afneemt, is het eerste waar een ouder aan denkt het leren leuk te maken. Als studeren zelf saai is, waarom zou je ze dan geen materiaal geven dat studeren leuk maakt? Dit is tot op zekere hoogte een geldig idee. Tegenwoordig zijn er veel materialen die leren leuk maken, en als er actief wordt gestudeerd in welke vorm dan ook, is het gemakkelijker om zich de inhoud eigen te maken.

Er zijn echter grenzen aan deze aanpak. Er is geen lange periode waarin materialen beschikbaar zijn die het leren leuk maken.

Voor optellen en aftrekken zijn er leuke spelletjes die op apps gespeeld kunnen worden. Er zijn ook veel lesmaterialen die het leren van Engels leuk maken, of een grappig karakter hebben om de leerervaring te verlevendigen. Dit soort materiaal is echter hooguit beschikbaar tot en met de middelbare school. Als je kijkt naar naslagwerken in het middelbaar onderwijs, zul je waarschijnlijk zien dat er in het beste geval hier en daar wat plaatjes van karakters staan. Middelbare scholieren zijn niet zo jong dat ze alleen daarom al opgaan in hun studie.

Op een gegeven moment moeten kinderen leren om ofwel plezier te beleven aan het studeren zelf, ofwel leren om zich bezig te houden met studies die ze niet leuk vinden. En velen zullen het ermee eens zijn dat degenen die met plezier studeren in de overweldigende minderheid zijn.

Gewoonte, niet plezier, is uiteindelijk wat mensen aan het studeren houdt.

Dus hoe kun je iets blijven doen wat je niet leuk vindt? Het antwoord is om er een gewoonte van te maken. Dingen als een bad nemen of je tanden poetsen zijn niet plezierig en boeiend, maar je krijgt wel een slecht gevoel als je ze niet doet. De sleutel tot continuïteit is om studeren in dezelfde categorie te plaatsen.

Vreemdgaan met plezier is een tijdelijke oplossing. Als je je houding ten opzichte van studeren wezenlijk wilt veranderen, moet je er een gewoonte van maken.

Een van de belangrijkste vaardigheden die je met Kumon kunt verwerven is juist deze gewoontevorming. Iedereen die Kumon heeft gedaan, heeft huiswerk opgehoopt en met veel moeite geprobeerd de opgehoopte hoeveelheid in te halen. Omdat ze de pijn hebben ervaren als ze niet doorgaan, ontwikkelen ze als vanzelf de gewoonte.

Het ontwikkelen van de gewoonte om te studeren is misschien wel meer dan alleen academische basisvaardigheden, het is iets dat het leven van uw kind in de toekomst zal voeden.

Geen paniek, ze zullen het uiteindelijk leren, dus het is belangrijk om 'zonder haast' door te gaan.

Het uitgangspunt is dat Kumon niet zoveel moeilijke problemen behandelt die alleen in Kumon kunnen worden gedaan. Vooral bij rekenen gaat het erom de basisbeginselen die leerlingen te zijner tijd op school zullen leren, stevig onder de knie te krijgen.

Er is dus geen reden om nu al met Kumon verder te gaan. De stress van Kumon is een essentieel onderdeel van de vorming van leergewoonten, maar u hoeft niet te aarzelen om het rustiger aan te doen als het ondraaglijk wordt.

Het ergste wat u kunt doen is halverwege stoppen. Als je stopt, worden de leergewoonten die je aan het ontwikkelen was gereset en zal het voordeel dat je met Kumon hebt behaald na verloop van tijd verdwijnen. Hoe dan ook, je eerste prioriteit moet zijn om door te gaan, in welke vorm dan ook.

Drie redenen waarom kinderen Kumon niet leuk vinden

Om dit te doen, moet u de belasting voor uw kind hoe dan ook verminderen.

Vanaf het begin zullen weinig kinderen een hekel hebben aan 10 minuten per dag printonderwijs. Dat komt omdat er voor het kind geen significant verschil is tussen ander spel en studie. Als een kind nu een hekel heeft aan Kumon, moet dat het gevolg zijn van het feit dat hij of zij om de een of andere reden een hekel heeft aan Kumon. De drie belangrijkste redenen zijn de volgende.

De problemen zijn moeilijker en tijdrovender geworden.

Als de problemen moeilijker worden, duurt het langer om het huiswerk te maken. Als de studietijd toeneemt tot 30 minuten of een uur, is het logisch dat het kind zich niet kan concentreren.

Neem in dat geval het initiatief om de werklast van het kind te verminderen. Of het nu gaat om één of twee printjes die ze kunnen afmaken, het feit dat ze aan hun bureau zitten is een groot goed op zich. Laat uw kind in woord en daad zien dat werken aan zelfs een paar pagina's genoeg is. Onderhandel met de leerkracht om de hoeveelheid huiswerk te verminderen, en als er geen enkele tegemoetkoming is, overweeg dan om van klas te veranderen.

Meer ander spel willen

De kans is groot dat uw kind met iets anders wil spelen dan huiswerk. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze spelen en hoe meer ze thuiskomen met leuke buitenactiviteiten. Als ze alleen printwerk mogen maken als ze thuiskomen, willen ze misschien iets leukers doen.

Speel zoveel mogelijk in op de wens van uw kind om te spelen. Vooral als het jongens zijn, kunnen ze veel energie hebben. Als ze hun energie kwijt kunnen door fysiek spel, zal de tijd komen dat ze meer interesse hebben om hun hersenen te gebruiken. Zelfs als hij Kumon al niet leuk vindt, begin dan met tekenen en puzzelen.

Als ouders het krachtige karakter van hun kind niet kunnen bijhouden, overweeg dan de hulp in te roepen van een partner of ouders. Vooral als u de moeder bent, heeft uw man misschien meer vaardigheden in het vermaken van kinderen dan u denkt.

Niet zo goed met leraren.

Leraren zijn ook mensen. Als Kumon goed gaat, wordt verwacht dat het kind het goed doet, en als het geen motivatie toont, zal het gefrustreerd zijn. Ze kunnen ook hoge vorderingen van leerlingen uit de klas willen zien. U wilt geen leraar die geen positieve invloed heeft op uw kind, maar het zou onrealistisch zijn te denken dat elke leraar in meer dan 15.000 klassen in het hele land een ideale leraar is.

Ouders moeten zich er eerst zelf van bewust zijn dat er andere klassen zijn. Geef uw kind niet het idee dat hij of zij hier niet weg kan lopen, hoezeer hij of zij het ook haat. Observeer of de afkeer van uw kind van Kumon een gevoel inhoudt dat hij of zij meer een hekel heeft aan de leraren dan aan het leren.

Het blijft niet beperkt tot studie dat mensen met dezelfde capaciteiten totaal verschillend kunnen presteren in verschillende omgevingen, zelfs wanneer zij hetzelfde werk doen. De verantwoordelijkheid voor het bieden van een geschikte omgeving ligt bij de ouders wanneer hun kinderen jong zijn.

Door verder te gaan met het eindmateriaal kunt u uw tijd besteden aan de "echt belangrijke dingen" in uw jeugd.

Als u doorgaat met Kumon, is het niet ongewoon dat het leren verder gaat dan de ouders verwachten. Naarmate de moeilijkheidsgraad stijgt, neemt de belasting voor het kind geleidelijk toe en kan het kind een hekel krijgen aan Kumon.

Hoe sterker de afkeer, hoe moeilijker het zal zijn om weer gemotiveerd te raken. Merk allereerst de verandering in de gevoelens van het kind in een zo vroeg mogelijk stadium op en neem maatregelen in overeenstemming met de oorzaak.

Natuurlijk is stoppen zonder enige druk een optie, maar veel van wat je aan Kumon hebt, komt voort uit continuïteit. Ouders moeten zoeken naar manieren om Kumon voort te zetten, ook al is het in een langzamer tempo.

Als je Kumon kunt voortzetten, kun je al vroeg de basisbeginselen van Engels, wiskunde en Japans leren. Het is in de lagere en middelbare school dat kinderen echt druk beginnen te worden. Preventief leren en studiegewoonten geven kinderen de ruimte om hun jeugd ergens aan te wijden en te leren wat echt belangrijk is.

populaire artikels

QooQ